Auteurslezing - Alles gaat opperbest

zondag 31 maart, 10.00 uur

Auteurslezing Inge De Bruyne

Alles gaat opperbest! Wat oorlog met een familie doet.

In deze lezing vertelt Inge De Bruyne, aan de hand van tientallen exclusieve foto’s, de indringende familiegeschiedenis van haar grootmoeder. Ze laat hierin  de hoogte- en dieptepunten zien uit het leven van slechts een van die duizenden anonieme gezinnen, waarvan het bestaan door de Grote Oorlog volledig werd ontwricht.

Het verhaal begint in de 17de eeuw als de familie langs de Duinenweg in Middelkerke, op kleine lapjes grond hoveniert - volledig overgeleverd aan de grillen van de natuur en het oorlogsgeweld. Meer dan 250 jaar later hovenieren ze nog steeds, maar ze hebben zich inmiddels opgewerkt tot gewaardeerde burgers van Lombardsijde. Financieel gaat het ze uitstekend en het ziet ernaar uit dat hun kinderen het nog beter krijgen.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt slaat de familie op de vlucht en verliest alles wat ze generaties lang met eindeloos veel geduld en hard werken heeft opgebouwd. Lombardsijde wordt met de grond gelijk gemaakt, het hechte gezin valt uiteen, de zonen vertrekken naar het front, de eerste doden vallen.

Na de Wapenstilstand verloopt de wederopbouw zeer moeizaam. Pas in 1921 kan de familie naar huis terugkeren en hun leven weer oppakken. Maar het schrijnende verdriet van het gemis blijft echter altijd aanwezig. Als er in de jaren 30 opnieuw een oorlog dreigt, blijken de trauma's nog lang niet geheeld.

Alles gaat opperbest! beperkt zich niet tot de ervaringen van de soldaten aan het front, maar schenkt aandacht aan iedereen die met de verwoestende kracht van de oorlog wordt geconfronteerd: uit elkaar geslagen gezinnen, getraumatiseerde kinderen, rouwende moeders, aan hun lot overgelaten grootvaders en hele dorpsgemeenschappen die op de vlucht slaan voor het oorlogsgeweld.

Dit verhaal over geloof en wanhoop, verlangen en verdriet, over alles verliezen en weer helemaal van voren af aan beginnen, is nog steeds pijnlijk actueel en laat niemand onberoerd. Het laat zien wat de Grote Geschiedenis kan doen met de gewone man.

 

Voor meer informatie: www.ingedebruyne.comDe lezing gaat door in het auditorium en wordt u gratis aangeboden, inschrijven via info@aandeijzer.be is wenselijk.