Museum aan de IJzer

    Boekvoorstelling '100 jaar IJzerbedevaarten in affiches'

    Na de verwelkoming van dr. Luc Vandeweyer, schetste ADVN-hoofdarchivaris Tom Cobbaert de totstandkoming van het boek. Hij vertelde onder meer hoe de oorspronkelijke idee, het digitaliseren van de affiches, werd uitgebreid met het digitaliseren van alle ontwerpen voor de affiches. Met de opname van alle ontwerpen in het boek, krijgt de lezer als het ware een inkijk in het beslissingsproces van het toenmalige IJzerbedevaartcomité.

    Karl Scheerlinck schetste daarna het belang van de IJzerbedevaartaffiches.Waar de eerste affiches vooral diendenom informatie over te brengen, werden ze al snel een essentieel onderdeel van de propagandamachine. De organisatievan wedstrijden voor ontwerpers toonde aan dat het comité het belang van een wervende affiche goed had begrepen. De affiche op zich moest al een deel van de boodschap meegeven.

    Als derde spreker ging Peter Verplancke dieper in op het gebruik van de Heldenhuldezerk op de affiche. Bij elke tiende verjaardag van de oprichting van het Heldenhuldecomité was er op de bedevaartaffiche aandacht voor de Heldenhuldezerk, tot 1966. Dan duurde het tot 1997 vooraleer de zerk opnieuw op een affiche wordt afgebeeld.

    Ondervoorzitter Johan Velghe mocht de voorstelling afsluiten met de 11-juli toespraak van het IJzerbedevaartcomité.