Museum aan de IJzer
  • 09:00 - 18:00
  • 10:00 - 18:00
  • 09:00 - 17:00
  • 10:00 - 17:00
  • 09:00 - 18:00
  • 10:00 - 18:00
  Het domein is toegankelijk tot 1 uur voor sluitingstijd

  Activiteiten

  Geen extra activiteiten vandaag , we zijn gesloten , maar we zijn open

  Reserveer nu uw tickets

  Het Museum Aan de IJzer bevindt zich op de Europese Vredessite ‘Aan de IJzer’, met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren.
  De IJzertoren herbergt het 22 verdiepingen tellende interactieve museum over oorlog & vrede.
  Vanop het dakterras, 84 meter hoog heb je een uniek uitzicht over de hele frontstreek
  .
  Reserveer tickets

  De IJzertoren in de Canon van Vlaanderen

  De IJzertoren is opgenomen in de Canon van Vlaanderen als één van de 60 vensters die je een inkijk geven in de geschiedenis van Vlaanderen, meer bepaald als venster op de periode na WO1.

  Hiermee erkent de commissie de belangrijke rol die de IJzertorensite gespeeld heeft in de ontwikkeling van het Vlaanderen dat we vandaag kennen. De Vlaamse overheid erkende de site hiervoor eerder ook al als ‘Memoriaal van de Vlaamse ontvoogding en de Vrede’.

  Op die IJzertorensite en in het Museum Aan de IJzer, het 22 verdiepingen tellende museum dat gevestigd is in de IJzertoren, wordt de geschiedenis van de plek én de organisatie geduid, van de eerste wereldoorlog tot vandaag. Dat gebeurt zowel in een vaste museale opstelling als in tijdelijke tentoonstellingen en andere publieksprojecten.

  VZW Aan de IJzer, de beheerder van de IJzertorensite is trots op de erkenning voor haar verleden. Maar ziet het ook als een stimulans, een aanmoediging, om haar historische boodschap van Nooit-meer-oorlog, Godsvrede en Zelfbestuur, hertaald naar Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid elke dag blijvend uit te dragen.

  Vanuit de IJzertoren reikt de organisatie de hand aan alle Vlamingen, jong en oud, autochtonen en nieuwkomers, om samen te bouwen aan een open en verdraagzaam Vlaanderen in een open en verdraagzame wereld en resoluut de weg te volgen van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid.

  Landscape Voices! Leren en filosoferen op de fiets in Diksmuide!

  Trek met je klas als fietspeloton door het landschap van WOI en unlock verborgen stemmen van het verleden en het heden. Onderweg beleef je het historische landschap op een unieke en actieve manier. Op bijzondere erfgoedlocaties zet je je fiets even aan de kant. Hier denk je na over de waarde van het erfgoed en het landschap en onderzoek je verschillende vormen om de oorlog en haar slachtoffers te herdenken. Op elke stopplek krijg je een scherp dilemma voorgeschoteld: je filosofeert, discussieert en verruimt zo je perspectief. De neuzen hoeven niet per se in dezelfde richting te staan. Op het einde van de fietstocht wacht er een verwerkingsopdracht waarmee je je eigen ‘stem’ het landschap instuurt.

  De fietslus in Diksmuide bracht het Museum aan de IJzer tot stand samen met de dienst Erfgoed van de provincie West-Vlaanderen en het educatief bureau Oetang. Het aanbod is toegankelijk voor scholen vanaf de 2de graad secundair. De bundel voor de leerkracht kan je hier downloaden.

  Vrede is strijden en steun 'Vlaggen voor Vrede'

  Toon je Vlaamse vredesidentiteit en strijd met ons mee met de vredesregenboogvlag voorop! Steun samen met vzw Aan de IJzer ‘Vlaggen voor Vrede’ want elke verkochte vlag betekent een bijdrage van € 5,00 voor dit project.
  Deze vredesregenboogvlaggen meten 100 cm op 150 cm, kosten € 24,00 en zijn te koop in de museumshop van de IJzertoren. Maar met een eenvoudig bestelmailtje naar info@aandeijzer.be kan het eveneens (geen verzendingskost!).

  Raadpleeg hier de volledige opinietekst.

  Ontdek ons

  Individueel bezoek en met je gezin

  Groepsbezoek

  Aanbod op maat

  Toegankelijkheid

  Kenniscentrum

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste nieuwtjes en evenementen in het Museum aan de IJzer.

  Steun onze werking

  VZW Aan de IJzer beheert de IJzertorensite in Diksmuide en het monument voor de Gebroeders Van Raemdonck in Steenstraete. De VZW staat in voor het onderhoud en de inhoudelijke activiteiten van deze sites. Bent u geïnteresseerd in onze werking of wil u ons steunen, financieel of als vrijwilliger, neem dan een kijkje op deze pagina.