Museum aan de IJzer

  Herbeleef de 96ste IJzerbedevaart

  Onze wapens voor Vrede: Vrijheid & Verdraagzaamheid
  • 09:00 - 18:00
  • 10:00 - 18:00
  • 09:00 - 17:00
  • 10:00 - 17:00
  • 09:00 - 18:00
  • 10:00 - 18:00
  Het domein is toegankelijk tot 1 uur voor sluitingstijd

  Activiteiten

  Geen extra activiteiten vandaag , we zijn gesloten , maar we zijn open

  Reserveer nu uw tickets

  Het Museum Aan de IJzer bevindt zich op de Europese Vredessite ‘Aan de IJzer’, met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren.
  De IJzertoren herbergt het 22 verdiepingen tellende interactieve museum over oorlog & vrede.
  Vanop het dakterras, 84 meter hoog heb je een uniek uitzicht over de hele frontstreek
  .
  Reserveer tickets

  De restauratiewerken aan de IJzertoren zijn gestart!

  Volg via deze pagina de laatste updates i.v.m. de werken. 
  Vragen? info@aandeijzer.be 

  Tijdelijke tentoonstelling ‘Tapis de Oekraïne’

  Van dinsdag 11 juli tot zondag 1 oktober wordt het kunstwerk ‘Tapis de Oekraïne’ van de Nederlandse kunstenaar Irma Frijlink tentoongesteld op de eerste verdieping van de IJzertoren.       

  Sinds de inval van Rusland in Oekraïne werkt ze aan het kunstwerk en zolang de oorlog duurt, wil ze het uitbreiden. Met het werk beoogt ze de verschrikkingen van deze oorlog aan de kaak te stellen en ervoor te zorgen dat het nooit wordt vergeten.
  Kwetsbaarheid in de natuur en bij de mens is een steeds terugkerend thema in haar werk. De keuze om met textiel te werken en ook weinig kleur te gebruiken is heel bewust: het versterkt de kwetsbaarheid.

  Nieuw: Landscapes 'Sporen in het landschap'

  De crypte en de ruïne van de eerste IJzertoren bleven lange tijd onderbelicht. Het Museum aan de IJzer brengt daar nu verandering in: zowel het politieke verhaal als de symboliek komen aan bod via audio en tekst. Bovendien kun je de crypte nu ook vanuit vogelperspectief ontdekken. In de panoramazaal van de toren ervaar je de transformatie van het landschap: je herbeleeft de bouw van de eerste toren en de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een nieuwe digitale dimensie toont je daarbij sporen die eerder onzichtbaar bleven. Deze expo kan ook bezocht worden door families.

  Benieuwd naar Landscapes? Vind hier meer informatie.

  Colofon.

  Landscape Voices! Leren en filosoferen op de fiets in Diksmuide!

  Trek met je klas als fietspeloton door het landschap van WOI en unlock verborgen stemmen van het verleden en het heden. Onderweg beleef je het historische landschap op een unieke en actieve manier. Op bijzondere erfgoedlocaties zet je je fiets even aan de kant. Hier denk je na over de waarde van het erfgoed en het landschap en onderzoek je verschillende vormen om de oorlog en haar slachtoffers te herdenken. Op elke stopplek krijg je een scherp dilemma voorgeschoteld: je filosofeert, discussieert en verruimt zo je perspectief. De neuzen hoeven niet per se in dezelfde richting te staan. Op het einde van de fietstocht wacht er een verwerkingsopdracht waarmee je je eigen ‘stem’ het landschap instuurt.

  De fietslus in Diksmuide bracht het Museum aan de IJzer tot stand samen met de dienst Erfgoed van de provincie West-Vlaanderen en het educatief bureau Oetang. Het aanbod is toegankelijk voor scholen vanaf de 2de graad secundair. De bundel voor de leerkracht kan je hier downloaden.

  Vrede is strijden en steun 'Vlaggen voor Vrede'

  Toon je Vlaamse vredesidentiteit en strijd met ons mee met de vredesregenboogvlag voorop! Steun samen met vzw Aan de IJzer ‘Vlaggen voor Vrede’ want elke verkochte vlag betekent een bijdrage van € 5,00 voor dit project.
  Deze vredesregenboogvlaggen meten 100 cm op 150 cm, kosten € 24,00 en zijn te koop in de museumshop van de IJzertoren. Maar met een eenvoudig bestelmailtje naar info@aandeijzer.be kan het eveneens (geen verzendingskost!).

  Raadpleeg hier de volledige opinietekst.

   .

  Ontdek ons

  Individueel bezoek en met je gezin

  Groepsbezoek

  Aanbod op maat

  Toegankelijkheid

  Kenniscentrum

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste nieuwtjes en evenementen in het Museum aan de IJzer.

  Steun onze werking

  VZW Aan de IJzer beheert de IJzertorensite in Diksmuide en het monument voor de Gebroeders Van Raemdonck in Steenstraete. De VZW staat in voor het onderhoud en de inhoudelijke activiteiten van deze sites. Bent u geïnteresseerd in onze werking of wil u ons steunen, financieel of als vrijwilliger, neem dan een kijkje op deze pagina.

  .