Museum aan de IJzer

  Expo De vergeten Oorlog

  In september 2023 startte het Azerbeidzjaanse leger een groot offensief om de volledige regio Nagorno-Karabach onder controle te krijgen. 100.000 van de 120.000 Armeense inwoners zijn intussen op de vlucht. Hadden wij deze oorlog moeten zien aankomen?

  Met regelmaat van tijd breekt in de zuidelijke Kaukasus een strijd uit voor de regio Nagorno-Karabach. In 1994 wordt een wapenstilstand ondertekend waarbij de regio officieel bij Azerbeidzjan blijft, maar door de Armeense inwoners de facto als een autonome regio kan worden bestuurd. Een status-quo dat echter geen van beide partijen bevalt. De Armeniërs in deze regio pleiten voor volledige autonomie of zelfs aansluiting bij Armenië, terwijl ook Azerbeidzjan blijft aanspraak maken op het gebied.

  In september 2020 barst dit bevroren conflict weer in alle hevigheid los. Na 44 dagen oorlog komt er een staakt-het-vuren, maar opnieuw blijft een stabiele vrede uit. Onderzoeksjournalist Jens De Rycke ging er ter plaatse luisteren naar de lokale Armeense inwoners en tekende er hun verhalen op.

  Zo sprak hij met Masis Mayilyan, de minister van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach van 2017-2021 en noteerde deze profetische woorden: “Er is geen veiligheid voor ons binnen deze onverdedigbare grenzen. Azerbeidzjan erkent de status van de republiek niet. Dit laat de deur voor een toekomstige heropflakkering van de oorlog helaas wagenwijd open.

  Jens De Rycke verwerkte zijn ervaringen eveneens in een expo. Deze tijdelijke expo is t.e.m. 7 januari te zien op de eerste verdieping van het Museum aan de IJzer.